Kocaeli’de zemin sıvılaşması: Kıyılar en riskli bölgeler
Maraş’ta meydana gelen depremlerin ardından gözler Marmara’da beklenen depreme çevrildi. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Metin Aşcı, Maraş depreminde görülen zemin sıvılaşmasına ilişkin Kocaeli genelinde yaptıkları analizler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Kentin farklı noktalarında yapılan incelemelerde, İzmit Körfezi kıyısındaki noktalarda 0-3 metre derinlikte sıvılaşmanın yoğun olarak gözlendiği görüldü. Aşcı, “Kocaeli’nde kıyı şeridi ve denize bakan kısımlar sıvılaşma açısından en riskli alanlardır. Dere yataklarının sıfıra yakın eğimle aktığı alanlar sıvılaşma riskinin olduğu alanlardır. Önlemler mutlaka alınmalıdır. Burada yapılacak yapılarda alınacak.”
Zemin sıvılaşması hakkında bilgi veren Aşcı, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde birçok yerde sıvılaşmaya tanık olundu. Sıvılaşma kumlu zeminlerde görülen, yer altı suyunun da bulunduğu yapılarda görülen ve sarsıntı ile oluşan bir durumdur. Bizlerde bunu gözlemliyoruz.” Ülkemizde hemen hemen her deprem. Daha çok dere yataklarının olduğu yerlerde ve deniz kıyılarında tespit ediyoruz” dedi.
‘DENİZ GÖRÜNÜMLÜ ALANLAR TASFİYE AÇISINDAN EN RİSKLİ ALANLAR’
Kıyı kesimlerinde zemin sıvılaşmasının yoğun olarak görüldüğünü anlatan Dr. Aşcı, “Kocaeli’nde yürüttüğümüz yaklaşık 3 yıllık bir projemiz de vardı. İzmit’in kıyı kesimlerinin sıvılaşma analizlerini yaptık. Denize bakan kısımlar sıvılaşma açısından en riskli alanlar olduğunu belirterek, “Kocaeli’nde irtifa güneye ve kuzeye doğru hatasız çok hızlı artıyor. Dolayısıyla orada öyle bir risk yok, tamamen kıyı şeridine bağlı bir risk var” dedi.
Zemin sıvılaşmasının yoğun olduğu bölgelerde yapılacak binaların çeşitli yöntemler dikkate alınarak yapılması gerektiğini anlatan Aşcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bölge 1999 depremini yaşadığı için sıvılaşmanın yoğun olduğu yerler mutlaka vardır. 1999 depreminden sonra yapılan yapıları incelemek istiyorsak yapımızı bir uzmana danışmamız gerekir. Bu bölgede yapılan yapılarda, sıvılaşan bölgelerin sertleşmesi için zemine yığma gibi önlemler alınmalıdır.Tipi veya genişliği seçimi gibi bahisler ne olursa olsun sıvılaşma varsa bunun önüne geçilmesi mümkün değildir.” (HABER MERKEZİ)