İdare Mahkemesinden Rekabetin Sağlanmasına İlişkin Önemli Karar
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), elektronik haberleşme alanında rekabetin sağlanması için incelenmeyi bekleyen değerli alanlardan biri olan Sabit Telefon Hizmetleri (STH) ile ilgili değerli bir yargı kararı aldığını duyurdu.
Sabit telefon hizmetlerinde Türk Telekom’un kümelenme şirketi TTNET ile birlikte aktif pazar gücüne sahip olduğu ancak Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu’nun (BTK) yıllardır bu maddi gerçeğe aykırı bir yaklaşımla küme şirketlerinin pazar paylarını ayrı ayrı hesapladığı, sektörde aktif rekabeti imkansız kılmaktadır.
Rekabet Kurumu’nun yaklaşımının aksine, bu yaklaşıma yönelik herhangi bir maddi ve manevi destek olmamasına rağmen BTK, yıllardır şirketlerin pazar paylarını bu şekilde ortaya koyarak bölünmenin gelişmesini engellemiştir.
Son olarak TELKODER, 2021 Sabit Telefon Şebekesi Erişim Piyasası Analizi Nihai Belgesinin onaylanması için BTK Meclis Kararı alındıktan sonra dava açmak zorunda kaldı. iptal edildi.
Kararla bağlantılı olarak; Çoğunluğu TELKODER üyesi olan STH operatörlerinin abone sayıları ve pazar payları hesaplanırken; Türk Telekom’un pazar payına TTNET’in pazar payı ve abone sayısı eklenmeli ve ekonomik bir bütün olarak değerlendirilmesi için bir değerlendirme yapılmalıdır., vurgulanmış.
Karar gereğinin yerine getirilmesi, Türk Telekom küme şirketlerinin tek bir ekonomik bütün olarak ele alınması ve ilgili pazarda rekabetin sağlanması için Türk Telekom kümesinin aktif pazar gücü (EPG) olarak kabul edilmesi ve bir dizi yükümlülüğün (erişim , toptan hat kiralama) 2021 yılına kadar uygulandığı şekliyle. taşıyıcı seçimi (TS) ve taşıyıcı ön seçimi (TÖS), ayrımcılık yapmama, şeffaflık, tarife kontrolüne tabi (maliyete dayalı tarife belirleme) referans erişim teklifinin hazırlanması ve yayınlanması anlamına gelir. )).
Doğru Hesapla Rekabeti Sağlayabiliriz
Konuyla ilgili değerlendirmeler yapmak ve “Doğru hesapla rekabeti sağlayabiliriz” demek TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Az Teberci “TTNET’in Türk Telekom’un bir iştiraki olduğu ülkemizde çoğu kişi tarafından bilinmektedir. Bu nedenle pazar payı ve ciro analizi yaparken bu bilgileri esas almalıyız. Rekabet Kurumu tarafından “ekonomik bütünlük” kavramı kabul edilip buna göre değerlendirmeler yapılırken, BTK’nın bu kavramı kullanmaktan ısrarla kaçınması yanlış kararların alınmasına ve rekabetin sağlanamamasına neden olmaktadır. Bu bağlamda Mahkeme’nin gerekçesi, alternatif işletmeciler için uzun vadede önemli faydalar sağlayabilecek niteliktedir.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı