Kulak Mantarı Nemli Ortamları Sever!
Tıp dünyasında ‘otomikoz’ olarak adlandırılan kulak mantarı; Dış kulak yolu derisinin mantar enfeksiyonu olarak tanımlanır. Dış kulak yolu derisinde gelişen mantarlar özellikle nemli ve sıcak ortamları sever. Bu nedenle deniz ve havuz aktivitelerinden sonra veya hamam gibi nemli buhar uygulamalarından sonra çok terleyen kişilerde daha sık görülür. Genellikle tek kulakta kaşıntı sonucu oluşan kulak mantarı hafife alınsa da tedavi geciktiğinde kulak zarında delinmelere ve geçici işitme kaybına neden olabilmekte, üstelik lenf bezlerine de yayılabilmektedir. Acıbadem Fulya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Inspire HasretÇünkü Kulakta kaşıntı gibi sorunlarda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmak gerektiğini ifade ederek, “Erken teşhis sayesinde mantar enfeksiyonları ağızdan ilaca gerek kalmadan sadece lokal uygulamalarla tedavi edilebiliyor. Geç kalındığında ortaya çıkan ciddi tablolardan dolayı tedavi süresi oldukça uzun olabilmektedir.
İlk belirti kulakta kaşıntı!
Genellikle aspergillus ve kandida mantarlarından sorumlu olan dış kulak yolu derisinde gelişen mantar enfeksiyonları sıklıkla kulakta kaşıntı ile kendini gösterir. Bazı tablolarda kaşıntı o kadar şiddetlidir ki hastalar sürekli kulaklarını kaşıdıkları için kanama şikayeti ile doktora başvurabilirler. Tablo ilerledikçe kulakta ağrı, kızarıklık, şişlik, akıntı ve pullu deri döküntüleri gibi şikayetler de görülebilir. Bazı hastalarda kulak kepçesi ve boyundaki lenf bezlerinde de şişlik meydana gelebilir.
Mantar enfeksiyonuna yer hazırlar!
Dış kulak yolunun derisi çok ince olduğu için çabuk travmatize olabilir. Dış kulak yolundan salgılanan ve halk arasında kulak kiri olarak bilinen kulak kiri salgıları hem dış kulak yolunu nemlendirir hem de asidik bir ortam sağlayarak kulağı enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca nemli ve sulu ortamlarda dış kulak yolunun incelmesini ve yumuşamasını engellerler. Esin Hasret Atmış, dış kulak yolu travma aldığında veya uzun süre ıslak kaldığında bu koruyucu mekanizmaların bozulduğuna dikkat çekerek, “Örneğin kulakları sık sık kulak çubuğu ile temizlemek, denizden sonra kulağı nemli bırakmak veya Havuz, dış kulak yolunun doğal sistemini bozabilir ve mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bazen hastalarda dış kulak salgısı normalden çok daha fazladır ve kulak bu kiri kendi başına temizleyemez. Bu da kulakta tıkanıklığa neden olur ve bakteri ve mantar enfeksiyonunu kolaylaştırır. Bu tür tablolarda kulak burun boğaz uzmanları tarafından sistematik bir kulak temizleme işlemi yapılıyor” diyor.
Kulak mantarına karşı 6 önlem!
Esin Hasret Atmış, kulakta mantar oluşumunu önlemek için almanız gereken önlemleri şöyle sıralıyor:
- Su ile temas ettikten sonra, dış kulak kepçesini yumuşak bir havlu, pamuk veya ince bir peçete ile iyice kurulayın.
- Dış kulak yolunu keskin veya sert malzemelerle tahrip etmeyin.
- Dış kulak kanalı salgısını (kulak kiri) sık sık temizlemekten kaçının.
- Kan şekeri seviyenizin düzenli olarak normal sınırlar içinde kaldığından emin olun.
- İşitme cihazı veya kulak tıkacı kullanıyorsanız, cihazlarınızı sık sık temizleyin.
- Mantar enfeksiyonu sık tekrarlıyorsa koruyucu önlem olarak doktorunuzun bilgisi dahilinde su ile temastan 15-20 dakika önce dış kulak yolu derisinin asitliğini artırabilecek yüzde 2’lik alkollü borik solüsyonu kullanabilirsiniz.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı