Bebekken göz ardı etmeyin, diş bakımını ihmal etmeyin!
Bebekken göz ardı etmeyin, diş bakımını ihmal etmeyin!
BEBEĞİNİZİN DİŞ BAKIMINA NE ZAMAN BAŞLAMALISINIZ?
Çocuklarda ilk süt dişleri 6-12 ay arasında çıkmaya başlar ve genellikle çocuk 2,5-3 yaşına geldiğinde 20 süt dişi tamamlanır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği, ilk diş muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra 6 ay ile 1 yaş arasında yapılmasını önermektedir. Bebek diş sağlığı konusunda değerli açıklamalarda bulundu. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir Ailelere değerli tavsiyeler veriyor.
Bebeğin ilk dişlerinin çıkmasıyla birlikte ebeveynlere bebeklerine gerçek ağız hijyeni alışkanlıkları kazandırmanın önemine dikkat çekerek, Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Süt dişlerinin ilk çıktığı andan itibaren çürük oluşumunun önlenmesi ve 10-12 yaşına kadar ağızda kalması gereken dişler için mümkün olan en ideal ve koruyucu tedavinin planlanması gerekir. “Özellikle hastalığı tanısı konan ve düzenli ilaç kullanması gereken bebek hastalarımız için ağız hijyeni alışkanlıklarının hastaya özel düzenlenmesi, ağız hijyeni için kullanılan ürünlerin hastaya göre seçilmesi ve oluşabilecek yan etkilerin en aza indirilmesi çok önemlidir. Düzenli kontrol randevuları ile çürük riskinin ortadan kaldırılması ya da çürük oluşumunun erken dönemde tespit edilmesi mümkün olacaktır” dedi.
Bebekler dişlerle doğabilir
Bebeklerin bazen ağızlarında bir ya da birkaç dişle doğabileceğini belirten Nurgül Demir, şöyle konuştu: “Bu durum bebeğin beslenmesini etkileyecek, diş gevşekse yutkunmayla birlikte bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Bu mutlaka bir çocuk diş hekimine danışılması gereken bir durumdur. “Doktor dişin durumuna göre doğru tedavi planını yapacaktır.” Nurgül Demir Bebeğin dişlerinin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlamak için diğer konuları ise şöyle sıraladı;
Hem anne sütü hem de bebek mamaları çürük yapıcı özelliğe sahiptir. Bebeğinizi emzirdikten veya emzirdikten sonra dişlerini ve diş etlerini mutlaka bebek fırçası veya temiz bir gazlı bezle silin. Bu sayede diş çürümesine neden olan bakteri plağı adı verilen yapışkan kaplamadan kurtulursunuz.
bir- Bebeğinizin saf, organik süt içmesine izin verin. Şeker veya balla tatlandırılmış sütün bebeğinizin çürük riskini artırdığını unutmayın.
2-Bebeğinizin 1 yaşından sonra biberon kullanmasına izin vermeyin. Bir şeyler içirmek için küçük bardaklar veya tatlı kaşıkları tercih edin.
3- Bebeğinizi asla emzik veya balla tatlandırılmış biberonla uyutmayın. Bu alışkanlık erken çocukluk dönemindeki çürüklerin ana nedenidir.
4- Bebeğinizin diş yüzeylerini özellikle gece uyutmadan önce temizlemek ve eğer hiçbir şey yapamıyorsanız su içerek uyutmak, ağızdaki asitli ortamı dengeleyip riski azaltmak için çok önemlidir. çürük. Çünkü geceleri tükürük akışı çok azdır ve dişleri temizleme etkisi daha azdır.
5-Dişlerinizi günde en az iki kez uygun bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalayın.
Çocuğunuz tükürme alışkanlığı edinmişse florürlü diş macununu 3 yaşından itibaren kullanmaya başlayın ve sadece bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanın. Çocuğunuzun dişlerini fırçaladıktan sonra macunu tükürmesini sağlayın.
4 yaşına kadar başparmak veya emzik emmeyi engellemeye çalışın.
Her 6 ayda bir diş hekimini ziyaret edin.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı